Відходи кавового виробництва та кавова гуща

Найбільше відходів отримується саме під час очищення ягід та промивання отриманих кавових зерен. Особливо багато відходів отримується від виробництва розчинної кави. Такі масштаби відходів є серйозною проблемою для екології. Відходи від кавового виробництва стануть джерелом енергії в майбутньому – запевняють представники компанії Bio-Bean.
Кавову гущу, яка залишається після заварювання кави, зазвичай викидають. “У ній надзвичайно багато енергії”, – говорить 23-річний британець Артур Кей (Arthur Kay). “Вдвічі більше, ніж у деревині”. Саме тому Кей заснував компанію Bio-Bean, яка перетворює залишки кави Лондона на біопаливо та пелети. Концепція “Coffee to go” або кава з собою набула популярності у всьому світі. Проте численні мережі кав’ярень, як Starbucks, Costa та інші, виробляють тонни відходів, і мова йде зовсім не про паперові стакани.
Зібравши відходи кави, компанія буде звозити їх на місцевий завод для переробки, де їх будуть сушити, віджимати олію, а решту перетворювати на біо-палети, якими можна буде опалювати будинки. Олію можна буде використовувати, як біопаливо для легкових машин та вантажівок.

«У Великобританії ринок біопалива швидко зростає завдяки зростанню цін на звичайне паливо та зростання усвідомлення громадян», – розповідає Кей. – «Таке зростання ринку, поєднане із низькою вартістю та екологічними вигодами нашого біопалива, означає, що наш продукт має значний попит».

Крім того, таке паливо навіть дешевше за інші альтернативи, адже для виробництва палива використовується те, що планують викидати на смітник, – кав’ярні змушені сплачувати за вивіз сміття та кавових відходів на сміттєзвалища чи заводи анаеробного очищення.

«Компанія має на меті створити повністю замкнену модель переробки, постачаючи електроенергію кав’ярням, які постачають кавову гущу. «Bio-bean» можна віднести до концепції економіки закритого циклу», – каже Кей. – «До сміття ми ставимося, як до цінного ресурсу. Просто воно потрапляє у неправильне місце».